diumenge, 31 de març del 2013

Consells


Consells
Participar en una caminada nocturna de llarga distància, és una experiència fascinant: conèixer nova gent, nous llocs, sentir i compartir un gran esforç durant moltes hores; conèixer el nostre cos, la nostra energia, les nostres possibilitats... i, és una oportunitat per passar-s'ho bé.
Per gaudir-ne sense problemes de salut i evitar lesions i sofriments, cal tenir en compte que no hi han fórmules màgiques, però poden ser útils les següents recomanacions i idees:
* És necessari un nivell adequat d'entrenament previ .
* Durant la marxa poden haver-hi canvis climàtics: calor, fred, pluja, vent... Cal portar vestimenta adequada, protecció solar, barret, impermeable, etc.
* La roba i calçat. No és el dia per estrenar roba. Cal fer servir roba còmoda. Pantalons curts, malles, samarretes tècniques, jerseis prims, impermeable, barret, mitjons de recanvi. El calçat és la part més important  de l’equipament, cal que sigui flexible, lleuger, sòlid, resistent i transpirable. Millor si la sola és adherent i que tingui un gruix que amorteixi les irregularitats del terreny
* Els peus aguanten un gran esforç mecànic i freqüentment sofreixen lesions, especialment a la pell. És per tant, important protegir-los. Això es pot fer, per exemple, amb esparadrap o altres materials similars (si no os produeixen al·lèrgies) per evitar el frec i la formació d'ampolles, nafres, etc. Emprar calçat i mitjons adequats i provats. Portar mitjons de recanvi. Tallar-se correctament les ungles.
*Motxilla. Val més que sigui petita. Només hi ha de cabre el teu equipament, la cantimplora i el sopar.
* La nit. La caminada es fa gran part de nit, és obligatori portar frontal i recanvis de piles ( aconsellem Duracell, és cert, duran més!!!) i bombetes. No portar llanterna o anar amb poca llum, representa més perill de lesions, anar més lents i superior fatiga. El cap de setmana de la caminada tindrem lluna plena. Per tant, si no hi ha núbols, farà que la caminada sigui molt més agradable i bonica.
* Alimentació. Una alimentació correcta és sempre necessària per a la salut i el rendiment físic. Durant la caminada s'ha d'augmentar l'ingesta de calories, especialment en forma d'hidrats de carboni (cereals, galetes, fruita, fruits secs, sucs de fruita, entrepans, sucres, mel...) però, sense oblidar els altres nutrients.
També s'ha d'augmentar, especialment, la ingesta d'aigua (aigua, sucs, brou), és a dir, hidratar-se bé. Degut a l'exercici el nostre organisme requereix molta més aigua que en condicions de repòs o baixa activitat física. Cal beure'n petites quantitats freqüentment. Com a referència, es podria dir que s'hauria de beure aigua en quantitat suficient per no tenir set.

* Descansos. Programar-los a fi de recuperar-se un xic, tant físicament com psíquica. L’organització prepararà punts de parada on reporsar i avituallar-se. Aquests no han de ser molt llargs per tal d’evitar un refredament excessiu del cos. Però han de perpetre que el grup es vagi mantenint unit.
* Assistència. És important recordar que en cas de necessitat us heu de dirigir a les persones de control que us acompanyaran durant la marxa degudament identificades. Ells us diran com caldrà procedir. En cas de perdre’s, ature-vos i no us mogueu, cal trucar al telèfon que l’organització facilitarà. L’organització comtarà amb un servei mèdic per atendre les necessitats dels participants.
* Consideracions (geològiques) finals. Els terrenys, les zones muntanyoses, per on passa la marxa, es van formar fa milions d'anys.
Per experiència sabem que les muntanyes i camins no solen desaparèixer. Per tant, si durant la travessa es nota fatiga intensa, malestar general, dolors articulars... valorar si no val més abandonar. Si no ens veiem capaços d'acabar la caminada en bones condicions físiques i mentals, millor deixar-la, ja hi podrem tornar una altre vegada més preparats. L’organització s’encarregarà de les persones que vagin abandonant.

Que tinguem una bona caminada!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada