diumenge, 23 de febrer del 2020

29 de març de 2020 SÈQUIA DE MANRESA

Nova proposta de Caminampa per aquesta primavera.

Passejarem i descobrirem un espai natural desconegut per a la majoria de nosaltres i que ens portarà al cor de Catalunya: Manresa.

Sí, un espai únic pel seu origen, història i finalitat: LA SÈQUIA DE MANRESA.

QUÈ ÉS LA SÈQUIA??
La Sèquia de Manresa, localment la Sèquia, és un canal de regadiu cabdal en la història de Manresa. S'inicià la construcció l'any1339 i fou acabada l'any 1383. Té un recorregut de 26,7 km, un desnivell de 10 m i un cabal d'1 m³/s. En fou autoritzada la construcció pel rei Pere III. La tradició popular relaciona la construcció de la Sèquia amb el famós miracle de la llum. La Sèquia de Manresa és una de les obres d'enginyeria més importants fetes al Bages durant l'edat mitjana. Aquest canal, projectat amb una extraordinària visió de futur, va servir per acabar amb els problemes de sequera a la ciutat i, encara actualment, aporta un cabal d'aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions de la rodalia. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 
La sèquia té un recorregut de 26 km i 10 m de desnivell.La captació d'aigües es fa sota el balç del castell mitjançant la resclosa anomenada "resclosa dels manresans", de 250 metres, a Balsareny, i travessa els municipis de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i arriba al Parc de l'Agulla de Manresa. Antigament arribava fins dins les muralles de la ciutat. En el seu itinerari se serveix de 34 ponts de pedra i 70 pontarrons, entre els quals cal destacar el pont de Santa Maria i el de Conangle, que separa el terme de Sallent del de Balsareny. També s'hi poden trobar fites termeneres de la ciutat de Manresa, ja que tota la sèquia pertany al terme municipal de Manresa.

QUÈ PROPOSEM?
Com sempre dues opcions: una de curta (9 km amb opció de fer-ne 6 km) i una de llarga de 15 km. 
El desnivell d'ambdues propostes és pràcticament inapreciable.
No tenen cap dificultat tècnica i totes són aptes per a tothom. Només cal tenir present la distància a recorre.

L'inici i el final de les dues és el mateix; el parc de l'Agulla de Manresa.
Els itineraris s'inicien al Parc de l'Agulla de Manresa en direcció a les ermites de Sant Iscle i de Santa Victòria seguint els camins paral·lels a la sèquia pel mig de camps i masos fins arribar al petit aiguamoll de la Bòbila. De tornada de l'aiguamoll, la sortida Llarga anirà fins a Santpedor. Ambdues propostes finalitzaran al Parc de l'Agulla (més info parc) 
En acabar dinarem i gaudirem del parc de l'Agulla.
Hores de trobada al Parc de l'Agulla:
-CURTA a les 10:30
-LLARGA a les 9:30

INSCRIPCIONS fins el proper 25 de març de 2020 de clicant l'enllaç corresponent:

Caminampa CURTA

Caminampa LLARGA

CURTA 9 km
LLARGA 15 km





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada